Головна » 2018 » Січень » 30 » Крути - символ нації і честі
14:36
Крути - символ нації і честі

 29 січня українці вшановують події кінця січня 1918 року, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров’ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху — бій під Крутами. У цьому героїчному бою оборонці української ціною власного життя зупинили переважаючого за чисельністю та озброєнням ворога – більшовицьку армію, яка фактично наступала на українську державність. 

29 січня у районному будинку культури працівники РДБ провели історико-патріотичну годину «Крути - символ нації і честі», присвячений пам’яті Героїв Крут.

На зустріч запросили майже ровесників тих, хто загинув у жорстокому бою, аби доторкнулися серцем до уроків минулого.

Факти, документальні кадри, поетичні рядки, спогади про мужніх українців, які билися під Крутими ‒ не лише повернули у далекий 1918, а й нагадали про боротьбу, яка дотепер триває в Україні.

Виступ бібліотекарів Наталії Любовецької та Марини Жук  зі зворушливими кадрами відеоряду героїчного бою під Крутами та змістовною розповіддю  про перебіг історичних подій, які передували цьому бою, коли 300 зовсім юних добровольців з числа студентів київських вищих шкіл та учні вищих класів гімназій, найстаршому з яких було 21 рік, а молодшим  по 14-16 років стали на захист Києва проти двохтисячної армії більшовиків не залишили байдужим нікого. 

Розповіді бібліотекарів перемежовувались патріотичними поезіями, які чудово виконали учні Віньковецького НВК Іринка Бурковська, Ліана Любовецька, Дарія Залуцька, Валерія Жук, Василь Андрухів, Павло Коваль, Валентин Побережний, Богдан Волковинський, Олександр Павлюк.

Проникливо звучали пісні в виконанні методиста РБК Наталії Шевчук та викладача ДШМ Богдана Кохана.

Як набат, лунали  імена та прізвища  юних захисників, а їх фото, що висвічувались на екрані, викликали гордість  і, водночас, великий сум за полеглими молодими життями. Всі присутні на заході вшанували пам’ять юних захисників хвилиною мовчання. 

Події  під Крутами залишили  свій відбиток не лише в історії і в пам’яті народу, а й в літературі.  «Пам’ятаймо героїв Крут»  –  під такою назвою експонувалась  книжково-ілюстративна виставка-посвята, яку підготували працівники Віньковецької ЦРБ для учасників заходу.

Переглядів: 385 | Додав: VCRB | Теги: 2017 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
close